Yazıloji

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Oyun
  4. »
  5. Video Oyunları ve Platform Türleri Nelerdir?

Video Oyunları ve Platform Türleri Nelerdir?

Admin Admin - - 6 dk okuma süresi
127 0

Ateşli kılıçlarımızı ortaya çıkarmanın ve oyun dünyasına ışık tutmanın zamanı geldi. Eğer oyuncular listesinin başında olmak istiyorsanız, bunun temellerini öğrenmeniz gerekir.

İşte oyun dünyası için bir güzel rehber:

Farklı Türlerde Video Oyunları

Video oyunları çeşitli kategorileri kapsadığından, farklı video oyunu çeşitlerinin bir listesini çıkarmak, bizim için oldukça zor oldu. Ancak, oyun dünyasını fethetmekten bahsettiğimiz için, piramidin tepesindekileri tartışmamız gerektiğine karar verdik.

First Person Shooter (FPS)

Basitçe FPS olarak bilinen birinci şahıs nişancı oyunları, dünyanın neresinde olursa olsun, tartışmasız en popüler oyun türüdür. FPS oyunları, rakipleri birinci şahıs bakış açısıyla vurmanıza olanak tanır. Kulağa o kadar heyecan verici gelmeyebilir. Ancak canavarlar, zombiler, devasa silahlar ve sizi vurmaya çalışan diğer oyuncuları eklerseniz, aksiyon dolu bir oyun için gerekli tüm malzemelere sahip olduğunuzu anlayabilirsiniz.

Rol Yapma Oyunları (Role Playing Games)

Listemizin bir sonraki sırasında RPG’ler veya rol yapma oyunları vardır. Hayal gücünüzün sınırlarının yıkıldığı bir oyun deneyimi istiyorsanız, bu oyun tam size göre. Bir RPG oyununun omurgası, oyunun hikayesini takip eden ana görevleri yapmaktır.

Ancak oyunun işlevleri bununla sınırlı değil. Rol yapma oyunları, oyunun sınırları içinde istediğinizi yapmanızı sağlar.

Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Rol Yapma Oyunları (Massively Multiplayer Online Role Playing Games)

Yukarıda bahsedilen RPG’nin yaratıcı oyunların özü olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Hızlı ve güvenilir internet bağlantılarının artmasıyla RPG’ler, MMORPG‘leri veya çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunlarını başlatmak için, bir sonraki seviyeye çıkıyor.

MMORPG’lerin özellikleri RPG’lerle hemen hemen aynıdır. Ancak bir bonusla birlikte, neredeyse her yerden insanla etkileşim kurabilirsiniz. Ancak MMORPG’ler, konsolunuzun hem sabit sürücüsünde hem de RAM’inde çok büyük depolama alanlarına ihtiyaç duyar.  Bu nedenle, bu tür video oyunlarında deneyiminizi en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, muhtemelen özellikle oyun oynamak için tasarlanmış bir masaüstü bilgisayar sahibi olmalısınız.

Çok Oyunculu Çevrimiçi Savaş Arenası (Multiplayer Online Battle Arena)

Çevrim içi oyunlara bir başka örnek ise, “çok oyunculu çevrim içi savaş arenası” anlamına gelen, MOBA oyunlarıdır. MOBA oyunları, RTA ve RPG’nin birleşimidir. Çünkü kazanmak için strateji belirlemeniz gerekir. Ancak yapılar inşa etmek veya kolonileri komuta etmek yerine, tek bir kahramanı veya karakteri kontrol ediyorsunuz.

Bir MOBA oyunu 30 dakika veya daha fazla sürebilir ve bir takım tarafından çevrimiçi olarak oynanır. Defence of the Ancients veya Dota’yı duyduysanız,  neden bahsettiğimizi biliyorsunuzdur.

Çoklu Oyun Platformları (The Multiple Platforms of Gaming)

Video oyunlarının doğuşundan bu yana, bu tür eğlencelerin oynanabileceği platformlar da geliştirildi. Bu oyun birimlerinin kişiselleştirilmesi sayesinde, video oyunları atari salonlarında oynanabilmesinden çıkıp, herkesin her yerde oynayabileceği bir noktaya gelmiştir.

Kişisel bilgisayar

Kolaylık söz konusu olduğunda, kişisel bilgisayarlar oyun platformları listesinin başında gelir. Kişisel bilgisayarlar, bir masaüstü bilgisayar veya bir dizüstü bilgisayar olabilir.

Onları harika bir seçim yapan şey, farklı parçaların oyun gereksinimlerinize uyacak şekilde değiştirilebilmesi ve yükseltilebilmesidir. Bunun dışında, sadece oyun oynamak için değil, iş veya diğer görevler için de kullanabilirsiniz.

Video Oyun Konsolları

Kişisel bilgisayarların yanı sıra, özellikle video oyunları için yapılmış başka eğlence birimleri de var. Bu birimlere video oyun konsolları denir.

En popüler video oyun konsolları PlayStation ve Xbox‘tır. Bu platformlar bir monitöre ve bir denetleyiciye bağlıdır. Ancak Nintendo Switch veya PSP gibi yerleşik çevre birimlerine sahip elde taşınan cihazlar da vardır.

Mobil Oyun Platformları

Mobil oyunların popülaritesi muazzam bir şekilde artmaya devam ettiği için, video oyunları artık her yerde oynanabilir. Bu da bizi listemizdeki son platform türü olan mobil oyun platformuna getiriyor.

Mobil oyun platformlarının bir dezavantajı, birçok oyunun yalnızca PC ve konsollarda mevcut olmasıdır. Öte yandan, mobil oyun platformlarında binlerce farklı oyunun oynanabilmesi de bunu tamamlıyor.

Video oyunlarının sağlığımız için faydalı olduğuna artık hiç şüphe yok. Güvenli ve sağlıklı bir oyun deneyiminin anahtarı, her şeyde olduğu gibi ölçülü olmaktır.

Hala kendinize ve ilişkilerinize vakit ayırabiliyorsanız, muhtemelen video oyunları oynamanın size bir zararı olmayacaktır. Ancak video oyunlarında geliştirdiğimiz becerilerin, oynadığımız oyunların türüne bağlı olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden onları daha iyi anlamak, bizim için oldukça önemlidir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın