Yazıloji

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Diğer
  4. »
  5. Bisiklet Bakımı Nasıl Yapılır?

Bisiklet Bakımı Nasıl Yapılır?

Admin Admin - - 4 dk okuma süresi
56 0

İster artan yakıt fiyatları, ister çok uzun süredir garajınızın arkasında duran o bisiklete bakmanıza neden olan macera arzusu olsun, düzenli bakımın temellerini bilmek size zaman kazandırabilir ve zahmetten kurtarabilir.

Bisikletinizi iyi ve çalışır durumda tutmak, onarım masraflarından tasarruf etmenizi sağlar ve sürüşünüzü daha rahat ve keyifli hale getirir. İşte bisikletinizi harika durumda tutmak için yapabileceğiniz bazı basit bakım görevleri.

Bisikletinizin “ABC’lerini” kontrol edin

Günlük bakım için, bisikletinizin genel bir incelemesinden başlayarak – bazen “ABC’ler” (veya hava, frenler, zincir) olarak anılır – bisikletinizin sahip olabileceği küçük bakım ihtiyaçlarını karşılar.

Lastik basıncı için, bisiklet lastiğinizin yan kısmına bakın ve önerilen aralıkta olduğundan emin olmak için, bir lastik basınç göstergesi kullanın. Ardından, kolayca devreye girip çıktıklarından emin olmak için frenlerinizi kontrol edin. Son olarak, zincire bir göz atın ve temiz olduğundan, iyi yağlandığından ve dişlilerle hizalı olduğundan emin olun. Gerekirse, zinciri silmek için temiz bir bez ve iyice yağlanmış halde tutmak için biraz bisiklet zinciri yağı kullanabilirsiniz.

Bisikletinizin bakımını mevsimsel olarak ve büyük gezilerden sonra yapın

Sezonluk bakım için, tüm bisiklet parçalarınızın temiz ve iyi yağlanmış olduğundan emin olmak önemlidir. Bisikletinizi dik tutmak için bir bisiklet standı veya rafı kullanarak, tüm parçaları temiz bir bezle silerek işe başlayın.

Bisiklette kir veya birikme varsa, kiri temizlemek için sert kıllı bir fırçayla su ve bulaşık deterjanı karışımı kullanabilirsiniz. Bisikletinizin aktarma organlarında veya zincire, pedallara ve tekerleklere bağlanan dişlilerde biriken gresi ve pisliği temizlemek için, küçük bir fırça ve biraz yağ giderici kullanın.

Dişlileriniz ve zinciriniz temizlendikten sonra, iyi çalışır durumda olduklarından emin olmak için onları yağlamanız ve test etmeniz gerekir. Bu adım, bisikletinizin düzgün bir şekilde ilerlemesini sağlamak için, gerektiğinde daha sık tekrarlanabilir.

Gerektiğinde bisikletinizdeki cıvataları sıkın

Tüm parçalarınızın düzgün bir şekilde sabitlendiğinden ve gevşemediğinden emin olmak için, tüm cıvataların her ay veya iki ayda bir düzgün şekilde sıkıldığını kontrol edin.

Bisikletinizin kılavuzunda tavsiye edilen araçları kullanarak, cıvataları üreticinin tork spesifikasyonlarına göre sıkın. Spesifikasyonları bilmiyorsanız, genellikle herhangi bir yapısal parçanın bisiklet parçaları için yapılmış bir tork anahtarıyla sıkılması gerektiği şeklindeki pratik kuralı izlemelisiniz. Bu, parçalarınızın tutacak kadar sıkılmasını, ancak kırılabilecek veya parçalara çok fazla baskı uygulayabilecek kadar sıkılmamasını sağlayacaktır.

Bu temel bisiklet tamir araçlarını el altında bulundurun

Lastik değiştirmek gibi temel onarımları gerektiği gibi yapabilmeniz için, elinizde birkaç yedek alet ve parça bulundurmak da iyi bir fikirdir.

Tamir setinizde yedek bir iç lastik ve lastik kolu olması, lastiğiniz patladığında değiştirmenizi sağlar. Yedek lastiğinizi şişirebilmeniz için kitinizde bir bisiklet pompası bulundurmanız da önemlidir. Ayrıca, siz gezintiye çıkarken meydana gelen herhangi bir acil cıvata sıkma işlemi için, kitinizde bir anahtar seti veya çok amaçlı alet bulunmalıdır. Ayrıca, temel bir araç setinin dahil olduğu bir seyahat araç kitini de düşünebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın